måndag 13 december 2010

Försäkringskassan behandlar allvarligt sjuka fel

Aftonbladet skrev den 11 december om en njursjuk 43 årig man som behandlas med bloddialys 20 timmar per vecka. Mannen har tidsbegränsad sjukersättning och kommer inom kort att utförsäkras och överföras till Arbetsförmedlingen för att genomgå tre månaders arbetslivsintroduktion.
Sedan halvårsskiftet 2010 ska alla kronisk njursjuka med dialysbehov innefattas i kriterierna för ”allvarlig sjukdom”. Beslutet trädde i kraft efter att Socialstyrelsen under våren 2010 utrett frågan och därefter vidgat kriterierna för begreppet allvarlig sjukdom. Detta innebär att alla som behandlas med dialys per automatik får förlängd sjukpenning även efter den 364:e dagen under obegränsad tid och med 80 procent i ersättning av den sjukpenningsgrundande inkomsten.Så är regelverket konstruerat.
Trots det så har Försäkringskassan inte förstått att detta är en regel som ska gälla alla som har dialys. oavsett om man har sjukpenning eller inte. Klassas man som "allvarligt sjuk" och har tidsbegränsad sjukersättning ska man inte behöva försättas i en situation så att man blir utförsäkrad och tvingad till arbetslivsintroduktion. Som en följd av att man hamnar under arbetsförmedlingens ansvar sänks ersättningsnivån och eventuella ersättningar från privata avtalsförsäkringar förloras. Detta är inte värdigt en rik välfärdsstat som Sverige.

1 kommentar:

  1. Bra att du uppmärksammar detta - och bra att Njurförbundet agerar!

    D/Hej njure

    SvaraRadera